Sivut

tiistai 11. helmikuuta 2014

Tervetuloa Upin matkaan, ruikutuksen ihmeelliseen maailmaan!

Heipä hei tämän uuden blogin tiimoilta!

Blogin aloittaminen oli melko pikainen päätös, sillä toisenkin blogin päivittäminen on jäänyt välillä arjen kiireiden keskelle. Tämän blogin tarkoitus onkin toimia itselle olo-, ruoka- ja treenipäiväkirjana, jossa kuvien laatu ei ole loppuunsa hiottu vaan päivityksiä voi ajan ja laitteiden salliessa tehdä useammin. Täällä ei elämää katsella vaaleanpunaisten lasien läpi [ennemminkin mustavalkoisten..] vaan kirjoitetaan asioista niinkuin ne on. Polku metsään jatkaa positiivisten asioiden kirjaamista jatkossakin :)

Heinäkuussa mahaoireiden jälleen kärjistyessä lääkäri arvioi syyksi ärtyvää suolta ja antoi lääkityksen ja ohjeet ruokavalion muuttamiseen. Takana on noin kuuden kuukauden mittainen tiukka FODMAP-dieetti, jossa olen kieltänyt itseltäni gluteenia sisältävät viljat, laktoosia sisältävät maitotuotteet, sienet, sipulit, kaalit, pavut, herneet, keinotekoiset makeutusaineet, sokerin [jossain määrin palautunut ruokavalioon], hedelmät, soijan, punajuuren jne. Nyt kuitenkin olen alkanut vahvasti epäilemään diagnoosia tai ainakin sen hoitokeinoa, sillä dieetti ei ole purrut halutulla tavalla. Maha oireilee edelleen, välillä enemmän ja välillä vähemmän. Tokihan oireita voi aiheuttaa ja pahentaa myös stressi ja jännittäminen, joka on läsnä melkein joka hetkessä. Lääkäri ohjeisti palauttamaan raaka-aineita yksi kerrallaan takaisin ruokavalioon, noin kaksi viikkoa altistusta ja tämän jälkeen ratkaisu jääkö ruoka-aine kokonaan pois vai palaako ruokavalioon. Ja sama seuraavalle aineelle..

Nyt kuitenkin takana kolme päivää totuttelua gluteeniin. Tarkemmin ottaen lähinnä vehnään, sillä sen välttely on ollut kaikkein hankalinta. Lauantaina kävin hakemassa Arnoldsilta donitsin, sillä ajattelin, että jos pitää riskeerata, niin tehdään se sitten edes jollain hyvällä. Puolikas donitsi riitti, ihan jo sokerinkin takia. Tsiisus, miten imelää :) Päälle vähän sipsiä ja päivän ainoana ruokana salaatti. No, mahahan siitä kipeäksi tuli!

Eilen söin ruhtinaalliset kolme palaa tavallista leipää. Illalla maha kipeä. Tänään aamulla kaksi palaa leipää muun ohessa, maha kipeä. Mutta vielä en luovuta! Oireet voivat johtua niin monesta muustakin tekijästä tällä hetkellä, että yritän jaksaa kokeilua kaksi viikkoa.

Yritin päästä oireilun takia käymään työpsykologin pakeilla, jotta saisin kartoituksen siihen, onko oireilu pääasiassa stressiä ja jännitystä ja jos näin on, onko mahdollista saada tähän jotain lääketieteellistä apua. Mutta enpäs päässyt käymään. Nyt täytyy ilmeisesti yrittää hakeutua julkiselle puolelle hoitoon..

Ruokahalua korjatakseni sekä pääkopan nollaamiseksi liityin kuntosalille jäseneksi ja olen nyt kolmisen viikkoa käynyt tekemässä salitreeniä 2-3 kertaa viikossa. Osittain tästäkin johtuen ruokavaliokin on muuttunut jälleen. Vähemmän leipää, vähemmän viljatuotteita, toisaalta myöskin vähän vähemmän maitotuotteita [lähinnä jogurttia]. Ruokahalu ainakin on palautunut [ainakin välillä] ja mukavaa välillä rasittaa muutakin kuin pääkoppaa :)


Tällä pohjalla eteenpäin, ruikutuksen suo on loputon :)

Eihän tästä ole kuin yksi suunta:

UP IS THE WAY!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti